Contactloos en snel

Contactloos is de nieuwste vorm van betalen met een kredietkaart.

Vandaag is het mogelijk om te betalen met een contactloze kaart of een smartphone … dus zonder je kaart in de betaalterminal te stoppen en, voor bedragen onder de 50 euro, zelfs zonder pincode. Het aantal contactloze kaarten dat in België in omloop is zal enkel nog maar toenemen. Er bestaan ook verschillende apps voor contactloze betalingen met de smartphone.

We hebben de meest gestelde vragen hier verzameld:

Is contactloos betalen echt veilig?
Contactloos betalen is absoluut veilig. Wanneer u een contactloze betaling uitvoert, wordt er informatie uitgewisseld tussen de chip op de kaart of de smartphone en de betaalterminal. Meerdere beveiligingsmechanismen werden voorzien om de uitgewisselde data te beschermen.

Welke garanties heb ik in verband met de veiligheid van contactloos betalen?
De meeste nieuwe bankkaarten zijn vandaag uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication) die een beperkte hoeveelheid informatie bevat.
Daarnaast beschikt de betaalterminal over een klein communicatieveld dat de gegevens op de chip kan lezen. De NFC-technologie laat dus alleen binnen een heel kleine afstand betalingen toe. Om de veiligheid te garanderen, worden de uitgewisselde data geëncrypteerd met een unieke code die onmogelijk te kopiëren valt.

Is het nog altijd even veilig als de gebruiker geen pincode moet ingeven?
Het klopt dat voor veel Belgen veiligheid nog altijd gelijkstaat aan het gebruik van een pincode, een stap die bij contactloze betalingen van kleine bedragen tot maximaal 25 euro overbodig is. Een pincode intoetsen geeft de gebruiker een gevoel van controle. Bij de NFC-technologie zijn de veiligheidsmechanismes minder zichtbaar, maar ze zijn in het systeem ingebouwd en gewaarborgd door de operatoren achter de schermen.

Aangezien je minder vaak een code moet ingeven, is de kans veel kleiner dat iemand met slechte bedoelingen hem in handen krijgt.

Bovendien is het maximum aantal opeenvolgende transacties zonder geheime code gelimiteerd tot 5, en voor een totaalbedrag van maximum 50 euro. Zodra één van die bovengrenzen bereikt is, moet je bij een volgende contactloze betaling toch weer een pincode intoetsen.

Hoe groot is het risico op fraude bij verlies of diefstal van een contactloze kaart of smartphone?
Bij verlies of diefstal gelden dezelfde regels als bij een traditionele bankkaart: laat je kaart of apps zo snel mogelijk blokkeren door de dienst Card Stop.

Wil je het proberen? Geregeld in één gebaar!

Contactless-payment_pharmacy