Contactloos en snel

Contactloze betaling: eenvoudig, snel, veilig en hygiënisch.

Voor betalingen met contactloze betaalkaarten hoeft je je pincode niet in te geven voor bedragen tot € 50. Doe je verschillende opeenvolgende contactloze kaartbetalingen zonder pincode, dan kan dit voor een cumulatief bedrag van maximum €100. Eens deze limiet is bereikt, moet je je pincode opnieuw invoeren om een nieuwe contactloze betaling te kunnen doen.

Het aantal contactloze kaarten dat in België in omloop is, zal enkel nog maar toenemen.

Er bestaan ook verschillende apps voor contactloze betalingen via smartphone. De limieten kunnen echter verschillen, in het bijzonder voor betalingen zonder PIN. De limieten hiervoor kunnen anders zijn dan de limieten voor betaalkaarten, en dit van app tot app alsook tussen de verschillende financiële instellingen. Voor meer informatie consulteer je best de aanbieder van de app in kwestie.

 

We hebben de meest gestelde vragen hier verzameld:

Is contactloos betalen echt veilig?

Contactloos betalen is absoluut veilig. Wanneer u een contactloze betaling uitvoert, wordt er informatie uitgewisseld tussen de chip op de kaart of de smartphone en de betaalterminal. Meerdere beveiligingsmechanismen werden voorzien om de uitgewisselde data te beschermen.

Welke garanties heb ik in verband met de veiligheid van contactloos betalen?

De meeste nieuwe bankkaarten zijn vandaag uitgerust met een NFC-chip (Near Field Communication) die een beperkte hoeveelheid informatie bevat.
Daarnaast beschikt de betaalterminal over een klein communicatieveld dat de gegevens op de chip kan lezen. De NFC-technologie laat dus alleen binnen een heel kleine afstand betalingen toe. Om de veiligheid te garanderen, worden de uitgewisselde data geëncrypteerd met een unieke code die onmogelijk te kopiëren valt.


Is het nog altijd even veilig als de gebruiker geen pincode moet ingeven?

Het klopt dat voor veel Belgen, veiligheid nog altijd gelijkstaat aan het gebruik van een pincode, een stap die overbodig is bij contactloze betalingen van bedragen tot maximaal € 50. Het ingeven van een pincode geeft de gebruiker een gevoel van controle.
Bij de NFC-technologie (contactloos) zijn de veiligheidsmechanismes minder zichtbaar, maar ze zijn nog steeds geïntegreerd in het systeem en gewaarborgd door de operatoren die daarachter staan.
Aangezien je minder vaak je pincode moet ingeven, is de kans veel kleiner dat het door iemand met slechte bedoelingen gezien zou worden.

Hoe groot is het risico op fraude bij verlies of diefstal van een contactloze kaart of smartphone?

Bij verlies of diefstal gelden dezelfde regels als bij een traditionele bankkaart: laat je kaart of apps zo snel mogelijk blokkeren door de dienst Card Stop.

Wil je het proberen? Geregeld in één gebaar!

Contactless-payment_pharmacy