Fraude via sociale media | clickbait

Worldline noch je bank vragen je om vertrouwelijke informatie zoals pincodes, paswoorden via telefoon of e-mail. Geef deze informatie nooit door. Als je deze gegevens toch hebt doorgegeven laat dan onmiddellijk je kaart blokkeren via Card Stop via het nummer 0032 (0) 78 170 170.

Phishing, de techniek waarbij geprobeerd wordt persoonlijke betalingsgegevens te stelen zoals je pincode, komt niet alleen voor via e-mail maar ook via sociale media. Wees voorzichtig met advertenties op Facebook, Twitter en andere platformen waarbij kaartgegevens, geheime codes of andere persoonlijke informatie wordt gevraagd. Zeker als het om producten gaat die worden aangeboden voor een veel lagere prijs dan normaal.

Ook in geval van beleggingen met extreem hoge winsten of in cryptomunten moet je op je hoede zijn. Kijk goed de bron van de advertentie na en beoordeel zelf of de aanbieding geloofwaardig is en het geen fraudepoging betreft.

Wil je de betaling toch uitvoeren, doe dit dan altijd via een beveiligd betaalplatform zoals Secured by Visa, Mastercard SecureCode, Google Pay, Apple Pay...

Een paar vragen om fraude via phishing te identificeren:

  • Komt het van een professionele handelaar?
  • Is een product opmerkelijker goedkoper dan op andere webshops? Een veel te lage prijs is verdacht. Controleer de betrouwbaarheid van de website en de aankoopvoorwaarden.
  • Worden er opmerkelijk hoge winstmarges aangeboden met een belegging? Is dat wel mogelijk? 
  • Vindt de betaling plaats via een beveiligd betaalplatform of moeten je kaartgegevens zonder beveiliging doorgestuurd worden?
  • Wordt er gevraagd naar je pincodes of paswoorden?
     

 

Kaart laten blokkeren bij verlies, diefstal of vermoeden van fraude

Contacteer onmiddellijk Card Stop om je kaart te laten blokkeren bij verlies, diefstal of vermoeden van fraude. 

Card Stop is 24/7 bereikbaar op nummer +32 (0) 78 170 170.
Meer informatie