Voor je kunt betalen

 • Activeer je kaart.
   
  Afhankelijk van de bank die de krediet- of prepaidkaart uitgeeft dien je een nieuwe kaart eerst te activeren voordat je deze kunt gebruiken.
  Activatie houdt in dat je bevestigt dat de kaart in jouw bezit is en klaar voor gebruik. Pas na activatie kun je de kaart gebruiken voor aankopen. 

  En ook als je kaart al bruikbaar is in België, en bij uitbreiding in de Europese Unie, de kans bestaat dat je kaart geactiveerd moet worden voor betalingen buiten de EU, zoals in de Verenigde Staten.
  Of je jouw kaart moet activeren en de manier waarop wordt door je bank bepaald.
  Raadpleeg de app of website van je bank voor de nodige informatie.

 • Ken je geheime code.
   
  Hoe je de geheime pincode van jouw kaart ontvangt of hoe je die zelf bepaalt, is afhankelijk van de bank die de kaart uitgeeft.
  Naast de klassieke brief kun je ook je pincode ontvangen via SMS. Daarnaast kun je ook zelf een pincode bepalen via de app van de bank of via een bankautomaat. Consulteer de website of de app van je bank om te weten of deze optie mogelijk is voor je kaart. De zelfgekozen pincode kun je vervangen aan bijna elke Belgische bankautomaat. Contacteer de uitgever van je kaart voor meer informatie.  

  Let op: kies een code die moeilijk door een ander te raden is maar wel gemakkelijk voor jezelf is te onthouden.
  • Gebruik geen geboortedatum of een reeks met dezelfde cijfers. Schrijf deze code nergens op.
  • Geef je pincode ook nooit door aan een derde. Zelfs je bank of Worldline zullen nooit naar je pincode vragen. In sommige landen kun je op betaalterminals een code inbrengen van meer dan 4 cijfers. Geef in dat geval gewoon je pincode van 4 cijfers in en valideer je code. 
  • Als je pincode niet meer werkt of als je de code bent vergeten, dien je aan je bank een nieuwe code vragen. 
  • Raadpleeg de app of de website van je bank voor meer informatie.

 • Ga na hoe je beveiligd betaalt op internet.
   
  Er zijn verschillende manieren om veilig en snel te betalen op het internet. Er bestaan verschillende oplossingen hiervoor die kunnen variëren volgens de bank die je de kaart bezorgd heeft. Veelal zal je over een aparte kaartlezer moeten beschikken die je een code kan genereren om een internetbetaling te bevestigen.

  Raadpleeg de app of de website van je bank voor meer informatie.

 • Laad geld op je prepaidkaart.
   
  Prepaidkaarten hebben geen vooraf bepaalde kaartlimiet. Jij bepaalt zelf het bedrag dat ter beschikking zal zijn via je kaart door geld op je kaart te laden of eraf te halen. Dit kan gemakkelijk en op elk ogenblik.
  Voordat je aankopen kunt verrichten met je kaart dien je eerst geld op te laden. Denk hier ook aan voor je op vakantie gaat! Zorg ervoor dat er genoeg geld beschikbaar is op je kaart zodat je de kaart altijd kunt gebruiken. Een prepaidkaart gebruiken in het buitenland, en dan zeker in vreemde valuta, is vaak zelfs het voordeligste betaalmiddel.

  Meer informatie hierover vind je in de rubriek Handig op reis.